10 Şubat 2009 Salı

YAPIŞTIRICI VE MURAKKA YAPIMI

YAPIŞTIRICININ HAZIRLANMASI

YAPIŞTIRICI
Tezhip ve kaat'ı da kağıtları yapıştırmakta özel bir yapıştırıcı pişirilip hazırlanarak kullanılır.
Ucuz ve kolay hazırlanan bu karışım sütsüz ve şekersiz muhallebiye benzer ve muhallebi diye de adlandırılabilir.



Malzemeler
Bir su bardağı su ,
bir çorba kaşığı buğday nişastası,
nohut büyüklüğünde bir parça şap





Bir su bardağı su ,bir çorba kaşığı buğday nişastası,

nohut büyüklüğünde bir parça şap cezveye konur

karıştırılarak pişirilir.

Kaynayıp çok katı olmayan bir kıvama gelince ateşten alınır,karıştırılarak soğutulur.

Karıştırılarak soğutulması yüzünde bir tabaka oluşmaması her yerinin aynı yoğunlukta olması içindir.
Daha sonra kapaklı bir kavanoza alınıp buzdolabında saklanıp gerektikçe kullanılır.
Bu yapıştırıcı kağıtları birbirine yapıştırırken etrafa bulaşsa da hafif nemli bezle silinir,kuruduğunda iz yapmaz.Çok kullanışlı ve yapımı basit bir malzemedir.

MURAKKA YAPIMI

Geleneksel sanatlarda zemin (altlık) kağıtların nişastalı özel yapıştırıcıyla üst üste yapıştırılarak yapılır. Üst üste yapıştırılan kağıtlarla elde edilen kalın tabakaya murakka denir.

Murakka tezhip ve minyatürde zemin olarak kullanılırken kaatı da hem zemin olarak hem de desenler hazırlanırken kullanılır.
Yalnızca altlık yapmakla kalınmaz murakka çeşitli renklerdeki kağıtların üstüste yapıştırılmasıyla renkli olarak hazırlanıp kesilir.Böylece bir seferde bir renkleri farklı birden çok sayıda desen parçası elde edilir
Bu katkat kağıda çizilen desenler oyulup yüksek desenler elde edilir Aşağıda görülen .
Meliha Altay hocanın bu güzel eserindeki laleler bu tarzda yapılmıştır.Üst üste katlı halleriyle buradaki haliyle kullanıldığı gibi katlar ayrılarak ta kullanılabilir.
Bunun için murakka yapılmış renkli kağıtlardan oyulan çiçekler soğuk suya atılır ve parmakla hafifçe vurularak beklenir.
Bir süre sonra ıslanan kağıt katları arasındaki nişastalı yapıştırıcı suda çözünüp kağıtlar birbirinden ayrılırlar.


Soğuk suya atılarak katlar arasındaki nişasta yumuşayıp çözdürülen desen ögeleri sudan alınıp kağıt üstünde süzülüp kurumaya bırakılır .
hafif nemliyken düzeltilir .Fırça arkası ,ıstaka gibi malzemeyle hafifçe şekil verilip ayrı ayrı yerlerine yapıştırılıp kullanılır.


MURAKKAYI YAPIYORUZ
Malzemeler
Kullanacağımız kağıt ebadından en az 10ar cm büyük bir altlık.
ahşap,mdf vb. den olabilir
kalın kağıt bant
2,5-3 cm kalın fırça
kağıtlar
yapıştırıcı muhallebi


Ahşap veya benzeri bir zemine birinci kağıt dört yanından bantlanır


Kağıdın yüzeyine nişastalı yapıştırıcı sürülür
Üstüne ikinci kağıt kapatılıp kemik ıstaka veya cetvel yanı ile kağıdın üzerinden hafifce bastırılarak ortadan yanlara çekilerek kağıtların birbirine arada hava kalmadan yapışması sağlanır.

Bir kat daha yapıştırıcı sürülür ve bu kez kağıt enine olarak yapıştırılıp ıstakalanır
İşleme, kağıtlar bir en,bir boy yerleştirilerek devam edilir istenen kalınlık sağlanınca kuruması için ısı kaynaklarına çok yakın olmayan bir yerde kurumaya bırakılır.

Bir kaç gün içinde kuruyacak olan murakka bantların dibinden maket bıçağı ile kesilerek kaldırılır. İstenen biçimde kullanılana kadar düz bir yere yatırılıp ağırlık altında muhafaza edilir.

7 yorum:

Aharlı kağıt dedi ki...

Sadece en alttaki kağıt mı bantlanıyor? sonra yapıştırılan kağıtları bantlamıyormuyuz? Neden en alttakini bantladık sadece?

nalan dedi ki...

Alttaki kağıt altlığa murakka kuruyuncaya kadar esnemeden ,kalkmadan düzgünce kalabilsin diye bantlanıyor ;sadece yanlarından bantlanıyor ki altlığa temelli yapışmasın bantlar kesildiğinde murakka rahatça altlıktan kaldırılabilsin diye. :)

Aharlı kağıt dedi ki...

Hocam bir sorum daha olacak müsaadenizle. En alttaki kağıdı ıslatmadan ham halde dört yanından bantladıktan sonra bir sonraki kağıdın yapışması için muhallebili yapıştırıcı sürdüğünüzde bantlı kağıt esniyor ve genişleyip bombeler oluşuyor. sonraki kağıtları düzgünce nasıl yapıştırıyorsunuz bu bombeli kağıda? Ben denediğimde böyle oldu :((

Aharlı kağıt dedi ki...

Hocam sorum hakkında bir fikriniz var mı? Zahmet veriyorum size.

Unknown dedi ki...

Hemen üst üste yapıştırırsanız kabarmasına fırsat vermezsiniz...

Adsız dedi ki...

Acaba yapistiricidaki şap ne ise yariyor

Adsız dedi ki...

Merhaba, ben murakkayı yaptıktan hemen sonra henüz ıslakken üzerine ağırlık koydum, murakkam küflenmiş. Neden böyle oldu? Bir de tutkalımın içine biraz ağaç tutkal ve jelatin de koyuyorum bir sorun olur mu?