21 Mart
Kursumuz başlayalı iki ay gibi bir süre olmasına rağmen oldukça hızlı yol aldık. Arkadaşlarımız öğrendikleri bilgileri uygulamaya devam ederken bu günün nevruz ;Türk töresinde neşe ile şenliklerle kutlanan yenigün olduğunu hatırlayarak neşe içinde çalıştılar
Bazı arkadaşlarımız değerli kaat'ı üstadlarından sayın Meliha Altay'ın desenini kendi yorumlarıyla uyguladı .
Kimileri böyle bir buketi hazırladı
Buketi hazırlayan arkadaşımızın isminin de Buket oluşu tesadüf müydü acaba?
Kimi yeni bir deseni eskiz kağıdına geçirirken kimi de kesme bıçağı ile oyduğu dişi kaat'ı eserini inceliyor .
Az ötede birkaç arkadaşımız önceki derslerde öğrendikleri usullerle doğal boyalarla boyadıkları kağıtları cam mühre ile mühreleyip parlatıyor.
Bu çalışmaya başlarken amacımız kaat'ı sanatına dikkat çekmekti.Diğer Geleneksel Türk Sanatları gibi özgün ve değerli bu sanatın çeşitli tarzlarda icra edildiğini biliyoruz.Bu nedenle de bu tarzların yapılışlarını önce kaynaktan (Türk Sanatında İnce Kağıt Oymacılığı) incelemiştik.
Klasik Türk Sanatları Vakfı tarafından Ankarada açılan sergideki kaatı eserleri gördük.Kitaptaki kaatı eserlerin resimlerini görüp Vakıflar müzesindeki Mehmet Selim Divanındaki erkek kaatı tarzı buket ve vazoları içeren harika 3 sayfaya hayranlıkla baktık.
Onların makas ve nevregen kullanılarak nasıl yapılabildiğini konuşmuştuk. Asırlar ötesinden aynı güzellikle gelen bu şaheserin kitap sayfasında olduğu halde katmerli ve hacimli oluşuna dikkat çekmiş kaatı sanatının düz ;bıçak oyması,üst üste yapıştırılarak katlı uygulama,böylesi kabarıkca, hacimli tarzda uygulama ,minyatür gibi perspektifsiz resimsel kaatıların olduğunu konuşmuştuk.
Kursiyer arkadaşlarımızın bir bölümü gazi Üniversitesi Mesleki Eğitim Fakültesi mensupları öğretim görevlileri,bir bölümü mühendis,mimar ,öğretmen ,lise ve ünv.öğrencisi olduğundan bu konuları inceleyip fikir yürütmek hiç zor olmadı.
Bu haftaki çalışma önceki haftalara göre daha bireysel geçse de bu konular ve geleneksel sanatlarıninsan ruhuna verdiği cila da konuşuldu.
herkes başladığı işi bitirmeye gayret ederken bir yandan da bundan sonra yapacağı çalışmayı çay ve pasta eşliğinde arkadaşı ile konuşarak seçmeye uğraşıyor.
Nevruz gününde kırlara çıkmadan ,çiçeği çimeni atölyemize ,doğayı masamıza getirerek bir kaatı dersimizi daha tamamladık
8 Nisan 2009 Çarşamba
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder